Det kan låta konstigt, men sömn borde faktiskt vara en del av vilken diet som helst. Man ska dock inte tolka det som att man kan sova sig till en viktnedgång. Däremot kan du motverka din önskan om att gå ner i vikt om du sover för lite, eftersom det finns vissa fysiska och märkbara konsekvenser i kölvattnet av sömnbrist.
Ämnesomsättningen sänks samtidigt som aptiten ökar
För det första sänks ämnesomsättningen när vi sover för lite – och inte bara i längden. Det kan mätas redan efter en natts sömnbrist. En studie av en grupp unga svenskar som höll sig uppe hela natten – men bara en natt – visade att de följande dag spenderade så mycket som 20 % mindre energi på de mest grundläggande livsfunktionerna som andning och matsmältning.
Samtidigt ökar lusten efter mat, vilket knappast är lämpligt under en diet. Men det sker helt automatiskt eftersom organismens produktion av de så kallade ”hunger- och mättnadshormonerna” (ghrelin och leptin) minskar. En studie visar att personer som bara minskar en och en halv timme från sin normala sömn i genomsnitt konsumerade 549 extra kalorier nästa dag – kanske som ett instinktivt försök att få upp energin? Man kan i alla fall konstatera att energi och prestanda minskar rejält när man är trött. Personer med sömnbrist är inte alls lika fysiskt aktiva som de som är ordentligt utvilade – medan motsatsen har visat sig att en god natts sömn ökar energiöverskottet. Även hos dem som varit fysiskt aktiva hela dagen på sitt arbete.
Det är dock inte bara dieter som störs av för lite sömn. Det kan också hända allvarligare saker. Läs även vår artikel om madrassbantning och tips mot sömnstörningar.
Ökad risk för diabetes och hjärtsjukdomar
Sömnbrist kan försvaga immunförsvaret och öka risken för diabetes och hjärtsjukdomar.
En amerikansk studie som löpte över 15 år visade att personer som sov mindre än sex timmar varje natt löpte dubbelt så stor risk att utveckla diabetes. En annan studie visade att personer som sällan fick mer än fem timmars sömn per natt hade en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, medan en annan studie, gjord under en 16-årsperiod, visade att kvinnor som fick mindre än fem timmars sömn på natten, hade 15 % högre risk att bli kraftigt överviktiga.
De flesta behöver 7-8 timmars sömn
Slutsatsen av dessa och liknande studier är att du kan sabotera ditt bantningsprojekt genom att glömma att tänka på sömnen. Men om du är en nattuggla så börja inte från en dag till en annan med att gå och lägga dig flera timmar innan du brukar. Börja med en kvart eller en halvtimmes tidigare start på natten, och håll den en vecka innan du tar lite mer av dagen. Då är chansen mycket bättre att du kan ändra dina dåliga sömnvanor och skapa en ny och bättre sömnrytm – och du kommer förmodligen att gå ner de önskade överskottskilona lite snabbare.
Det kanske bör tilläggas att detta gäller om din sovmiljö i övrigt gynnar en god natts sömn – det vill säga att rumstemperaturen är lagom sval, att det är mörkt i sovrummet, att din madrass och sängkläder är i lämpligt skick. Om du har legat på samma madrass i många år kan du fundera på om det kanske är dags att byta ut den.
Källa: blog.myfitnesspal.com