Sov dig i form

Kämpar du också med motivationen när det gäller träning? Kanske finns källan till din brist på lust inte i gymmet, utan i sovrummet. Om du inte återhämtar din kropp med god sömn, så är du inte alls motiverad att röra på dig. Det är därför en av Danmarks mest kända träningstränare alltid tar upp ämnet "god sömn" när hon lär ut om hur man lever ett hälsosamt liv. 

"Sömn är själva källan till hälsa. Det låter enkelt, men alldeles för många lider av konsekvenserna av sömnbrist”, säger tränings- och bantningsexperten Birgitte Nymann, som är känd från TV – och författare till över 20 böcker om kost och träning. Sömn är en fysiologisk nödvändighet och den är avgörande för kroppens återuppbyggnad och återhämtning. Om du har upplevt en natt med dålig sömn, så vet du hur det kan påverka humör, koncentration och prestation under hela dagen. Sömnens betydelse är alltså inte okänd för de flesta. Det förändrar dock inte det faktum att vi ofta bortprioriterar sömnen i en hektisk vardag. Men det är en riktigt dålig idé", förklarar Birgitte Nymann.

”Många sover faktiskt tillräckligt, men inte tillräckligt bra. Många upplever att de vaknar efter 4-5 timmars sömn och då kan de inte hitta lugnet igen. Det går ut över ditt vardagliga liv - och det går ut över din motivation att hålla sig frisk med daglig träning och en hälsosam kost.”

Sov gott - hela natten
Problemet uppstår eftersom sömnen är uppdelad i två faser. Första halvan av natten återhämtar sig kroppen under sömnen - andra halvan är det mentala tillståndet som återhämtar sig. Det gör att väldigt många går upp för en ny dag efter en natt med täta uppvaknanden. Kroppen kan kännas fräsch, men det mentala tillståndet är inte alls vaket. Men vad innebär det, egentligen? Enligt experten är sömnkvaliteten avgörande för din övergripande känsla av välbefinnande. 

"Du kanske känner igen det, om du är ledsen, då går det också utöver dina träningsinsatser. När du inte är mentalt på topp, då har du också svårare att motivera dig att träna. I stället måste du tvinga dig själv att träna. Och när du tvingar dig igenom ett träningspass på enbart viljestyrka, då är det alldeles för lätt att ge upp och lämna dina löparskor orörda. Då är det mer sannolikt att du ger efter för alla behov som trötthet och psykiska underskott ger dig; till exempel sockersug, illamående och huvudvärk”, förklarar Birgitte Nymann. 

Ett mentalt överskott är därför viktigt om din träning ska kunna genomföras med ett tillfredsställande resultat. Det är många saker som behöver gå upp i en högre enhet när vi vill ha muskeltillväxt eller styrketillväxt. ”Det är långt ifrån proteinpulver och antalet kolhydrater. Tyvärr försummar alltför många vikten av god sömn.” 

"Du kanske känner till det från, om du är ledsen, då går det också ut över dina träningsinsatser. När du inte är mentalt på topp, då har du också svårare att motivera dig att träna. I stället måste du tvinga dig själv att träna. Och när du tvingar dig igenom ett träningspass på enbart viljestyrka, då är det alldeles för lätt att ge upp och lämna dina löparskor orörda. Då är det mer sannolikt att du ger efter för alla behov som trötthet och psykiska underskott ger dig till exempel sockerhunger, illamående och huvudvärk”, förklarar Birgitte Nymann.

Ett mentalt överskott är därför viktigt om din träning ska kunna genomföras med ett tillfredsställande resultat. Det är många saker som behöver gå upp i en högre enhet när vi vill ha muskeltillväxt eller styrketillväxt. ”Det är långt ifrån proteinpulver och antalet kolhydrater. Tyvärr försummar alltför många vikten av god sömn.”

Bryt vanan – och ditt sömnmönster
Känner du igen mönstret? Då finns det ingen anledning att ge upp. Det är aldrig för sent – eller ens särskilt svårt att bryta de dåliga vanorna. 

Om du njuter av (för mycket) alkohol, har en stor konsumtion av socker och kaffe eller är rökare, är det ännu svårare att komma in i den djupa, goda sömnen. Om du drar ner på stimulans och försöker pressa sömnrytmen, så kan du snabbt uppleva resultat. 

"Jag hade en klient som var djupt sockerberoende. På alla sätt och vis. Hon sov 7 timmar om dygnet, men hon gick inte och la sig förrän 01.00. Jag rådde henne att gå och lägga sig kl. 22.00 i stället – och att hålla sig till 7 timmars sömn. Från den ena dagen till den andra upplevde hon hur hon sov hela natten och hur hon kunde släppa sitt sockersug. Det är inte magi – men det kräver att man vänjer sig vid och är uppmärksam på vad man vill förändra. Då kan det också lyckas – med märkbara resultat som följd”, säger Birgitte Nymann. 

När vi sover återhämtar sig också tarmsystemet. Det är viktigt att detta sker, eftersom återuppbyggnaden av tarmarna är viktig för vårt allmänna hälsotillstånd. Faktum är att 75 % av vårt immunförsvar styrs från tarmen. Under viloläget bearbetar immunförsvaret de 2 kilo bakterier som finns i vårt tarmsystem. Om vi inte får sömn kommer återuppbyggnaden inte att ske på samma framgångsrika sätt. Det gör att vi inte får smälta maten ordentligt. Vi blir mer uppsvällda och tenderar att bli sjukare. 

Så det finns många goda skäl till varför sömn alltid förekommer i Birgitte Nymanns verk: 

”Mitt mål med mina böcker och föreläsningar är att vägleda till en bättre livsstil. Därför ingår även ämnet sömn i alla föreläsningar, boksläpp och coachningstillfällen. När jag lär folk att sova ger jag dem ett bra förhållningssätt till ett hälsosamt liv", avslutar träningsexperten Birgitte Nymann. 

Artikeln har utarbetats av SENG i samarbete med Birgitte Nymann.

Powered by FocalScope