Så mycket sömn har kroppen behov av

Vi börjar livet som nyfödda med att sova upp till 17 timmar om dagen och när vi är mellan 18-64 år är vår kropp nöjd med 7-9 timmars sömn om dagen.
Vårt sömnbehov förändras alltså mycket under hela livet och det finns en bra anledning till detta.

Så här fördelas vårt sömnbehov:

Nyfödda, 0-3 månader: 14-17 timmar/dygn
Spädbarn, 4-11 månader: 12-15 timmar 
Småbarn, 1-2 år: 11-14 timmar 
Förskolebarn, 3-5 år: 9-11 timmar 
Skolbarn, 6-13 år: 9-11 timmar 
Tonåringar, 14-17 år: 8-10 timmar 
Vuxna, 18-64 år: 7-9 timmar
Seniorer 65+: 7-8 timmar

Nyfödd
Det är ingen hemlighet att nyfödda sover väldigt mycket de första månaderna. Nyfödda behöver sova upp till 17 timmar per dygn och kan vanligtvis inte hålla sig vakna mer än någon timme åt gången. I grund och botten kanske nyfödda bebisar inte sover för mycket, men vissa nyfödda upplever att livet utanför livmodern är en stor omvälvning, så de reagerar med att sova flera timmar i hopp om att sova bort problemen. Barn med gulsot kan också sova extra mycket eftersom den stora mängden bilirubin i kroppen gör att barnet både blir slött och sover mer än vanligt. 

Spädbarn
Nästa steg är när barnet är 4-11 månader gammalt. Här ska barnet gärna sova mellan 14-17 timmar per dygn. Barnet börjar kunna vara vaken lite längre, men tillbringar fortfarande de flesta timmarna på dagen med att äta och sova. Ju äldre barnet blir, desto längre kan barnet hålla sig vaket. Ju yngre ditt barn är, desto mer sömn behöver dess kropp och hjärna. Spädbarnet får många sinnesintryck och upplevelser de första månaderna och behöver därför extra vila. Vid sex månader börjar barnet kunna känna skillnad på dag och natt och sover kanske en längre period på 4-6 timmar åt gången på natten. Fram till sex månaders ålder behöver barnet mat varannan eller var tredje timme, även på natten. Sedan sover barnet gradvis längre tid i taget.

Småbarn
Småbarn i åldrarna 1-2 år behöver sova 11-14 timmar per dygn. Studier visar att 72 % av barnen sover 8 timmar i följd vid 1 års ålder. Det finns dock fortfarande 15 % som fortfarande inte sover 5 timmar i sträck kontinuerligt. De allra flesta små barn får regelbunden sömnrytm i åldern 1,5-2 år.

Förskolebarn
När barnet närmar sig förskoleåldern bör barnet sova mellan 9-11 timmar per dygn - vissa behöver fortfarande mer sömn än de 11 timmarna. Det händer mycket kognitivt med barnet och därför är det viktigt att barnet sover de nödvändiga timmarna varje natt.

Skolbarn
Skolbarn i åldern 6-13 år behöver fortfarande sova mellan 9-11 timmar per dygn. Det är därför inte ett stort steg från förskoleåldern till skolåldern.

Tonåringar
Sömn ser till så att hjärnan kan bearbeta dagens många intryck och mycket händer vid 14-17 års ålder. Därför behöver många tonåringar sova mellan 8-10 timmar per dygn. Tonåringarna behöver därför lite mer sömn än skolbarn, men det har att göra med den kunskap tonåringarna behöver kunna lagra i hjärnan.

Vuxna
Vuxna måste sova mellan 7-9 timmar per dygn. Studier visar att en stor andel vuxna inte följer detta och bara sover cirka 5 timmar per dygn. Generellt kan du säga att du får tillräckligt med sömn om du känner dig utvilad och inte sömnig under dagen. Om så är fallet efter 5 timmars sömn, så är det tillräckligt med sömn för dig.

Seniorer
Sömnen förändras med åldern och många saker förändras ju äldre du blir. Tyvärr får många äldre inte den sömn de behöver. En av anledningarna till detta är att de ofta har svårare att somna. Studier på vuxna över 65 år visar att 13 % av männen och 36 % av kvinnorna spenderar mer än 30 minuter på att somna varje kväll. Dessutom sover de inte lika djupt som tidigare, vilket orsakar trötthet under dagen. Som utgångspunkt behöver äldre 7-8 timmars sömn per dygn.

Powered by FocalScope