Att få krypa ned i en säng med nytvättade sängkläder är en fantastisk känsla. Den svala känslan mot huden och den friska doften av nytvättat är helt underbar. Det som inte är lika underbart och som många missar är att sängkläder inte håller sig rena så länge. Med tanke på att vi spenderar ⅓ av vårt liv i sängen är det inte konstigt att sängkläderna snabbt smutsas ned. När vi sover samlas svett, bakterier och hudceller på sängkläderna och i vissa fall kan även kvalster förekomma om man inte är noga med sänghygien. Så hur ofta behöver man tvätta sina sängkläder och hur ska man tvätta dem? Här har vi samlat våra bästa råd för att hålla sängkläderna rena och fräscha.
Tvätta vid rätt temperatur
Vilken temperatur du har när du tvättar dina sängkläder har en stor betydelse. Många tvättar sina sängkläder i 40 grader vilket är för lågt då bakterierna inte försvinner. För att få bort bakterier, svett, damm och annat bör man tvätta sängkläderna i minst 60 grader. Det är framförallt viktigt att tvätta sängkläder i 60 grader om man har småbarn eller husdjur som sover i sängen eller om någon har varit sjuk i hemmet. Denna temperatur bevarar fortfarande fibrer och tryck och sängkläderna krymper inte. Det kan även vara bra att tänka på att köpa ett material som tåls att tvättas om och om igen. Du bör även skydda din säng med ett madrasskydd som tvättas regelbundet i 60 grader. Även täcken och kuddar bör tvättas med jämna mellanrum i 60 grader.
Hur ofta bör man tvätta sängkläder?
Det allmänna rådet är att byta sängkläder varannan vecka. Detta kan dock variera beroende på din situation. Om du svettas mycket, har småbarn eller husdjur i sängen eller om någon i hemmet är sjuk bör sängkläderna bytas oftare. Sängkläderna kan hållas fräscha längre om du till exempel duschar på kvällen eller vädrar sängkläderna några dagar i veckan.
Påslakan, lakan och örngott bör tvättas minst varannan vecka medan täcken och kuddar behöver tvättas ungefär var tredje månad. Du kan tvätta täcken och kuddar tillsammans med några tennisbollar för att bevara fylligheten. Tänk på att aldrig överfylla maskinen då tvätten ska kunna röra sig för att den ska bli helt ren.
Använd rätt tvättmedel och mängd
Hur mycket tvättmedel du ska använda beror på ett flertal faktorer, bland annat hur smutsiga sängkläderna är, hur hårt vattnet är där du bor samt om du använder dig av pulver eller flytande tvättmedel.
Många tror att tvätten blir renare desto mer tvättmedel du använder, vilket inte stämmer. För mycket tvättmedel kan slita på sängkläderna och skadar dessutom miljön. Det är viktigt att använda ett tvättmedel som är anpassat till tvätten. Vittvättmedel bör användas till vita sängkläder och kulörtvättmedel till färgade sängkläder. Har du känslig hud, allergi eller en nyfödd bebis kan det vara en fördel att välja ett parfymfritt tvättmedel.
Huruvida du ska använda pulver eller flytande tvättmedel är en smaksak. Fördelen med pulver är att det är utmärkt om du ska blanda det med fläckborttagningsmedel. Dessutom är det mer effektivt om vattnet är hårt där du bor. En nackdel är att pulver kan ha svårt att lösa upp sig när du tvättar på en lägre temperatur. Flytande tvättmedel är effektivt på fett- och oljefläckar. Nackdelen med flytande är att det inte fungerar så bra tillsammans med fläckborttagningsmedel och kan dessutom vara lätt att överdosera.
Tvätta miljövänligt och skonsamt
Idag tvättar de flesta av oss alldeles för ofta. Vi tvättar sängkläder som inte är smutsiga, överdoserar tvättmedel, förtvättar när det inte behövs och fyller sällan maskinen. För att spara på miljön och pengarna är det viktigt att tvätta på ett hållbart sätt.
För att värna om miljön rekommenderas det att välja ett tvättmedel som är miljömärkt. Svanen och Bra Miljöval innebär att innehållet är granskat och godkänt. När det kommer till sköljmedel rekommenderar vi att skippa det då det innehåller kemikalier som åker ut med avloppsvattnet.
Tvätta gärna dina sängkläder på kvällen eller natten då elförbrukningen i samhället oftast är lägre och innebär att energin mest troligt kommer från förnybara källor som sol-, vind- eller vattenkraft. Din plånbok kommer även att tacka dig då elpriser brukar vara som billigast under dessa timmar. En win win situation helt enkelt!