Täckets bärighet är en indikator på täckets isoleringsförmåga och fyllningens förmåga att hålla värmen. Ju högre bärighet, desto bättre håller täcket värmen. Bärigheten berättar om dunets styrka och beskriver direkt hur mycket styrka det finns i täckets fyllning, och indirekt hur mycket luft materialet innehåller.
Man kan säga att ju högre bärighet det är, desto mer luft innehåller täcket. Det är den stillastående luften som isolerar och håller kvar värmen. Det gör att man i ett täcke med hög bärighet kan minska vikten på fyllningen och uppnå samma isoleringsförmåga som i ett tungt täcke med lägre bärighet. Enbart täckets vikt säger därför inget om hur väl täcket håller värmen.
Ny mätning av bärighet
Fram till hösten 2019 har sängbranschen angett bärigheten från 2 till 16, där 16 är bästa bärighet. Men denna metod har nu uppdaterats för att passa den indikation på bärförmåga/isoleringsförmåga konsumenterna känner till från sovsäckar och dunjackor. Framöver kommer täckets bärighet att mätas på en ny skala, från 100 till 1100, där 1100 är varmast och mest isolerande.
Även om täckets bärighet numera heter något annat är det exakt samma produkter som det handlar om. Det som förändras är siffran för fyllningens bärighet, som går från ett centimetermått baserat på 20 gram dun till ett kubiktumsmått baserat på 30 gram dun.
Ett exempel på detta är ett 90 % europeiskt myskdun, som tidigare haft en bärkraft på 11 - kommer i framtiden ha en bärkraft på 725 - Men fyllningen är helt densamma. Förändringen innebär att det framöver blir ny bäring på täckena. Det är därför en god idé att fråga en specialist om du har några funderingar kring den nya mätningen av bärförmåga. De olika dunkvaliteterna varierar i bärighet beroende på om det är ankdun, myskdun eller gåsdun.