Det kan inte sägas för ofta: madrassen är oerhört viktig för vår nattsömn. Den är dock inte det enda som bidrar till sömnkvaliteten. Även kudden spelar en betydande roll. När det gäller såväl kuddar som madrasser så finns det ett stort och mångsidigt utbud som kan verka ohanterligt. Men är inte de olika kuddarna så lika varandra att det bara är priset som avgör skillnaden? Nej, det är absolut en skillnad, och inte bara priset.
Vi sover alla olika. Vissa ligger bäst på magen, andra sover alltid på rygg och andra kan bara somna på sidan – och alltid på samma sida. Huvudet och nacken är känsliga för tryck och rotation och vår sovställning är avgörande för hur mycket stöd vi behöver. För oss alla är det hur huvudet vilar när vi sover som avgör om vi vaknar med huvudvärk och ont i nacken eller med känslan av att vara fräsch och utvilad.
De klassiska kuddarna med dun och fjädrar finns givetvis kvar, men de är inte längre ensamma på marknaden. Idag finns kuddar i många olika storlekar, höjder, fastheter och material. Den största gruppen är de så kallade ergonomiska kuddarna – även kallade gjutna eller anatomiska kuddar. De är skapade för att ge extra stöd åt nacke och huvud, eftersom kuddens primära uppgift är att fylla gapet som uppstår mellan madrassen och huvudet när du ligger ner. Sover du på sidan är avståndet till madrassen större än om du ligger mest på rygg och du bör välja en högre kudde.
Välj rätt kudde
De ergonomiska kuddarna finns med en latex- eller skumkärna av olika slag. Det är material som har det gemensamt att de inte ändrar form under natten, så kuddarna stödjer likadant under hela sömnen. Oftast andas de också bättre, vilket kan vara en värdefull kuddegenskap för personer som svettas mycket på natten. Med en anatomisk kudde ska du vara medveten om att din kind och ditt kindben inte får besväras av "puckeln" som ofta hjälper till att skapa kuddens form. Kudden som är rätt för dig bör ha en höjd som ser till att vinkeln mellan din nacke och din kropp i stort sett är densamma när du ligger ner som när du står upp. Testa därför din nya dunkudde i butiken innan du köper den. Det är det enda sättet du kan se till så att det är rätt kudde för dig.
Vad betyder höjden på kudden?
De ergonomiska kuddarna är alla gjorda av ett formstabilt material (latex eller skum), så att de håller formen hela natten. De finns vanligtvis i flera olika höjder. Det är lite upp till individen vad man tycker är bekvämast att sova med. Men höjden är inte bara en smaksak. Huvudsyftet med kudden är att stödja huvudet och nacken och det är din sovställning som avgör hur den gör det bäst – och därmed hur hög kudden ska vara för att vara perfekt för dig.
Du som mest sover på sidan
Om du i första hand sover på sidan, välj då en kudde som är relativt hög. Denna sovställning kräver att det ska finnas plats för din axel. Det kan finnas plats för en helkudde för att fylla hålet ner mot madrassen så att du slipper utsätta nacken för påfrestande vridningar och sidoböjningar.
Det är en bra tumregel att använda din axelbredd som måttstock: Breda axlar kräver en högre kudde än smalare axlar. Därför behöver män också generellt sett högre kuddar än kvinnor.
Du som främst sover på rygg
Om du sover på rygg behöver du ingen hög kudde. Du ligger ganska platt mot madrassen, så det finns inget hålrum att fylla mellan nacke och axlar. Se bara till att din kudde ger bra stöd för nacken så att din ryggrad sträcks naturligt. Ju bättre din nacke stöds, desto bättre komfort får du - och när du ligger bra sover du bättre.
Du som oftast sover på mage
Sover du på mage ska du satsa på en kudde utan för mycket fyllning, eftersom den ska vara mjuk och smidig och kunna formas för att ge en bekväm ställning. Att sova på magen är dock inte anatomiskt naturligt och det är påfrestande för både nacke och ryggrad. Men om det är så du sover kan en relativt platt kudde lindra en del av den onaturliga stretchningen som din nacke utsätts för.
Det är dock så hårt för nacken att det i längden blir bättre för dig att hitta en kudde som kan hjälpa dig att ändra sovställning. En som får dig att känna dig bekväm att ligga på sidan eller ryggen.
Den vanliga dun- och fjäderkudden kan i princip formas som du vill. Men du rör dig dock mycket när du sover, och din kroppsvärme pressar ihop fyllningen så att kudden inte kan hålla formen hela natten. Men om du inte har några problem med varken rygg eller nacke kan den klassiska kudden vara ganska hyfsad. Men även vid mindre rygg-/nackproblem får du bra hjälp med en formstabil och ergonomisk kudde vald enligt ovanstående kriterier. Det kommer definitivt att höja kvaliteten på din nattsömn och på så sätt garantera dig en bättre dag.