Det är främst egenskaperna i kärnan av sängen som avgör hur du upplever sängen. I en kontinentalsäng är det till exempel främst egenskaperna i mellanmadrassen som styr sängens känsla och komfort.
Genom fjädrarnas uppbyggnad anpassas känslan i madrassen. Bäddmadrassen påverkar liggkomforten lite grann men det är främst resåren i madrasskärnan som avgör komforten. Därför är det bra om du kan prov ligga sängen i butik och ta god tid på dig att verkligen känna efter. För att du ska kunna känna dig trygg oavsett om du kan prov ligga eller ej erbjuder vi på vad vi kallar för 100 dagars trygghetsgaranti. Det betyder att du inom 100 dagar, i de modeller som det är möjligt, kan byta fastheten på din madrass. Vår expertis ska vara din trygghet.
Sängens uppbyggnad
Madrassen består av en eller två kassetter som ligger i ett fodral, detta kallas ibland för plymå. Tyget runt gör att det ser ut som en hel madrass och det bidrar även till att minska känslan av att det är en skarv mitt i dubbelsängen.
Du kan välja mellan medium eller fast känsla på madrassen och i en dubbelsäng kan du dessutom välja olika fasthet på respektive kassett, om ni t.ex. är två stycken som har olika behov. Även om du köper en hel kassett till din kontinentalsäng kan du välja olika fastheter.
Zonindelning
De flesta av våra sängar med pocketfjädrar delas in i olika zoner. Det innebär att madrassen har olika fasthet vid olika punkter, vilket gör att madrassen anpassar sig efter kroppens form och vikt. En mjukare zon finns ofta vid höft och skulderparti. Zonindelningarna följer kroppens kurvlinje och då känns sängen skönare. Axel och höft får sjunka ner men madrassen ger ändå bra stöd vilket ger dig en skönare sömn och bättre avlastning.
Olika material i sängen som påverkar
Bonellfjäder
Bonellfjädern är den mest traditionella typen av resår. Den är formad som ett timglas, bredare upptill och nedtill än i mitten, och fjädrarna sammankopplas med metallkrokar för att bilda kärnan i en madrass.
Bonellfjädern har tidigare använts mycket för att skapa hållbara och stöttande madrasser, idag används de mest i enklare och billigare modeller.
Denna typ av system ger ett jämnt stöd men kan upplevas som lite gungigt då fjädrarna sitter ihop och hela sängen påverkas av rörelser.
Pocketfjäder
Pocketresårer består av helt individuella fjädrar som är insydda i små påsar. Detta gör att varje fjäder är mer fristående och anpassar sig helt efter din kropp vilket ger en högre komfort och färre tryckpunkter.
Generellt kan man säga att ju fler pocketfjädrar desto större anpassning och rörelsekontroll har madrassen samtidigt som den ger bra stöd. Med andra ord ger det sängen bättre komfort.
Stoppning
Även stoppningen påverkar komforten i din säng. I madrassen finns det förutom resårfjäder en stoppning i t.ex. skum, latex eller tryckavlastande memory skum.
Ibland är det en helt tryckavlastande madrass som då endast består av trögelastiskt skum, ofta benämnt som memoryskum, och då helt saknar fjäder i kärnan. Memoryskum har störst fokus på att skapa optimalt stöd och tryckavlastning. Det främjar blodcirkulation och minskar tryckpunkter på ett mycket effektivt sätt och används ofta för patienter eller personer med fysiska problem. Latex finns framställt i olika grader av blandning. Ju högre grad naturlatex desto bättre. Förutom att det ger en skön komfort är det även ett bra material då det bl.a. är bra på att leda bort värme och fukt samt är ett material kvalster undviker. HR skum ger en fastare känsla och är väldigt prisvärt.
Välja rätt fasthet
När du väljer fasthet finns det några riktlinjer du kan ha i åtanke.
Din vikt är en faktor som har stor betydelse, ju tyngre du är desto mer motstånd ska fjädern ge för att du ska få rätt avlastning och komfort. En riktlinje du kan ha i åtanke är att väger du över 75kg är valet fast att föredra och är du lättare är generellt medium en bra komfort.
Men fundera också på vad du tycker om, vad du sover på idag? Är din säng nu mjukare eller hårdare? Det är ofta en bra utgångspunkt du kan jämföra med för att förbättra komforten i din nästa säng.
Om sängen är för mjuk kommer din höft sjunka ner för långt och kroppen ligga som i en hängmatta vilket skapar ansträngning för din ryggrad och du får inte chans att återhämta dig när du sover. Smärta i ländryggen är ofta ett tecken på att sängen är för mjuk.
Om sängen är för hård kommer utskjutande kroppsdelar som höft och axel inte kunna sjunka ner i madrassen. Det innebär att det blir stort tryck på dessa kroppsdelar vilket innebär att din kropp och rygg inte ligger avslappnat. Dessutom kommer du på grund av detta tryck vända och vrida dig mer vilket stör din sömn.
Om sängen är för hård kan det t.ex. visa sig genom smärta i övre delen av ryggen.